You are here Κέντρο Ειρήνης Η Φιλοσοφία μας
Η Φιλοσοφία μας

Ο άνθρωπος, σε όλη τη διάρκεια της μακραίωνης εξελικτικής του διαδικασίας, είχε την ανάγκη, για διάφορους λόγους, να οργανώνεται σε: οικογενειακές μονάδες, οικιστικές κοινότητες, φυλές, έθνη, και μεγαλύτερες ενώσεις κρατών. Οι ατομικές και ομαδικές ανάγκες και συμφέροντα υπήρξαν πάντοτε πηγές διενέξεων στις σχέσεις ατόμων και ομάδων.

Με την ανάπτυξη του πολιτισμού, οι άνθρωποι αναγνώρισαν την ανάγκη  να βρεθούν τρόποι διαχείρισης των διενέξεων αφού αυτές πολύ συχνά κατέληγαν σε εμπόλεμες συγκρούσεις με περιορισμένα ή τεράστια καταστροφικά αποτελέσματα. Η αποτελεσματική διαχείριση των διενέξεων αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη παρά το γεγονός ότι πολιτισμοί μικρής και μεγάλης δόξας είχαν αναπτυχθεί σε διάφορα μέρη του πλανήτη μας, τόσο σε παλιές όσο και σε νεότερες εποχές.

Ήλθε επιτέλους ο καιρός που η Ανθρωπότητα οφείλει σοβαρά πια να ασχοληθεί με τη κατανόηση και της συγχώρεση  του ιστορικού παρελθόντος, την εγκατάλειψη του ανταγωνισμού, τις αντιπάθειες και τη διαχωριστικότητα. Κάθε κράτος χρειάζεται να αρχίσει να σκέφτεται με τους όρους της Μιας Ανθρωπότητας και να εισέλθει σε μια ειλικρινή διαδικασία της δημιουργίας ενός Νέου Πολιτισμού βασισμένου στη Σύνθεση της Διαφορετικότητας σε μια Ενότητα, όπου η διαφορετικότητα δοξάζεται, η αδελφότητα και η περιεκτικότητα αποτελούν την βασική αρχή, η κατανόηση και η συνταύτιση την ακαταμάχητη ουσία των σχέσεων.

Πιστεύουμε ότι, στη νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης, της τηλεόρασης, και του διαδικτύου ένα τέτοιο όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα και νε θεραπεύσει την ιστορική ασθένεια της σύγκρουσης και της καταστροφής. Είναι ολοφάνερη πια η αλληλεξάρτηση των κρατών και των εθνών ακόμα και στους πιο σκεπτικιστές. Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι η Ανθρωπότητα, αναπόφευκτα, θα μετασχηματιστεί σ’ ένα Νέο Κόσμο. Το πρόβλημα είναι πόση ακόμα δυστυχία θα χρειαστεί μέχρι να επέλθει η αλλαγή. Αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς των δικών μας μεγεθών και της τοπικής πολιτικής και κουλτούρας, δηλώνουμε δεσμευμένοι να εργαστούμε γι’ αυτό τον σκοπό.

Το Κέντρο Ειρήνης
Διοίκηση και Προσωπικό
Συμβούλιο Φιλοσοφίας και Στρατηγικής
Εκτελεστικό Συμβούλιο
Προσωπικό
Πρακτική Μαθητείας
Εθελοντισμός
Διαφάνεια και Λογοδοσία
Οφέλη - Σύμβουλοι και Προσωπικό
Συνεργασίες και Συνεταιρισμοί
Λογιστικές Αρχές
Ετήσια Έκθεση
Αξιοποίηση Εθελοντών
Κατάσταση Χορηγών
Χορηγίες
Κύπριοι Χορηγοί
Χορηγοί Εξωτερικού
Επιχορηγήσεις Προγραμμάτων
Μέλη και Διακυβέρνηση
Μέλη
Διακυβέρνηση
Η Ιστορία του Κέντρου
Δείκτες Επιτυχίας
Σημαντικά Ιστορικά Ορόσημα
Νομικό Καθεστώς
Καταστατικό
Η Φιλοσοφία μας
Όραμα και Αποστολή
Παγκόσμια Φιλοσοφία Ειρήνης
Κύπρος - Ο Δρόμος της Ειρήνης
Προσωπικό Σύστημα Αξιών
Σχέσεις
Κώδικας Συμπεριφοράς
Μεθοδολογία
Βασικές Προυποθέσεις
Αναπροσαρμογή σε μια Κουλτούρα Ειρήνης
Ποιοι, Τι, και Πώς
Συνεργασίες και Συνεταιρισμοί
Κατά το Παρελθόν
Σήμερα
Προγράμματα Ειρήνης
Επίλυση Διενέξεων
Προγράμματα στις Κοινότητες
Έρευνα
Ανθρώπινη Ανάπτυξη
Προγράμματα στα Σχολεία
Επιμόρφωση Ειρήνης για Όλους
Απομυθοποίηση της Ιστορίας
Βιβλιογραφία, Κινηματογράφος, Τέχνη
Προσωπικά Βιώματα
Αρθογραφία - Κείμενα και Βίντεο
Φωνές της Ειρήνης
Ο ΟΗΕ και το Κυπριακό
Συνδράμετε το Έργο μας
Be an Active Member
Be a Supportive Member
Become a Donor
How you can help us
Donors List